SVZ vergroot en deelt kennis en expertise binnen de scholen in structurele overleggen en tijdens lezingen en workshops. In deze update over doelstelling 6 uit ons Ondersteuningsplan geven we een overzicht van voorbeelden uit de afgelopen maanden.
Conferentie Schoolaanwezigheid
De conferentie Schoolaanwezigheid ging niet alleen om het ondertekenen van het pact. Er was ook ruimte om kennis op te doen. René Halberstadt van Ingrado nam iedereen mee in een motiverend verhaal over verzuimcijfers en gaf handvatten voor aanwezigheid op school. Er was daarna keuze uit vier workshops over uiteenlopende onderwerpen: de Variawet; de ervaring van een leerling die lange tijd thuis kwam te zitten; de resultaten van een onderzoek naar thuiszittende leerlingen; de samenwerking tussen scholen, GGD en leerplichtambtenaren. Onder de aanwezigen waren onderwijsprofessionals van de po- en vo-scholen in de Zaanstreek. En er waren professionals van het mbo, ouders van leerlingen, de drie gemeenten en GGD Zaanstreek-Waterland aanwezig.
COBO
SVZ organiseert vijf keer per schooljaar overleg voor de Coördinatoren Ondersteuning en Begeleiding (COB) van alle v(s)o-scholen in de Zaanstreek. Dit gebeurt al jaren, maar sinds dit schooljaar gaat het net even anders. De overleggen worden nu afwisselend georganiseerd op de locaties van de scholen in plaats van bij SVZ. Tijdens de overleggen is er tijd voor een rondleiding door de school. Zo leren de andere COB’s niet alleen waar hun collega’s werken, maar ook welk aanbod aan passend en inclusief onderwijs er is op de andere scholen. Tijdens het COBO (COB-overleg) is er ook ruimte voor uitwisseling van goede voorbeelden en tips. Zo presenteerden de Internationale Schakelklas (ISK, vo) en de Kernschool (po) over de wet- en regelgeving en over hun onderwijs aan nieuwkomers.
Overleggen met schoolbesturen
SVZ en de Deelnemersraad (alle schoolbesturen) overleggen vijf keer per jaar. Twee keer per jaar sluit de Ondersteuningsplanraad (OPR) aan. Begin maart stond zo’n gezamenlijke bijeenkomst met de OPR in het teken van de initiatieven voor een dekkend netwerk en inclusief onderwijs in de Zaanstreek. Verschillende scholen presenteerden daar hun initiatieven die dit schooljaar zijn gestart, zoals de Inclusieve Onderwijs Groep op het Sint Michaël College en de aanloopgroep op het Zaanstreek College. De aanloopgroep heeft als doel leerlingen uit de Zaanstreek in het vso een zachte landing te geven. En scholen presenteerden initiatieven die nog zullen starten, zoals het Leerwerktraject op Compaen en het GVO-PRO-traject* op Dynamica & de Faam (*gespecialiseerd voortgezet onderwijs-praktijkonderwijs-traject). Zo zijn de raden op de hoogte van deze belangrijke ontwikkelingen.
SVZ vergroot en deelt ook de kennis en expertise binnen SVZ
Binnen het Kennis- en Expertisecentrum (KEC) van SVZ wordt onderling kennis en expertise uitgewisseld in de structurele (intervisie)bijeenkomsten van het KEC. Daarnaast gaan de gedragswetenschappers actief op zoek naar verdere uitbreiding hiervan. Zo sluit een afvaardiging aan bij het COBO om meer te weten te komen wat er speelt op de scholen. Sommige gedragswetenschappers volgen de masterclasses Ontwikkelingsperspectief (OPP) via het Steunpunt Passend Onderwijs. En eind maart bezochten gedragswetenschappers van SVZ het jaarlijkse Schoolpsychologencongres in Utrecht. De opgedane kennis en expertise verspreidden ze vervolgens binnen het KEC, met de andere collega’s van het orthopedagogisch didactisch centrum (opdc), op de scholen waar ze elk aan gekoppeld zijn én onder de contactpersonen binnen de gemeenten en jeugdhulp.